Czy kuchnia z Łowicza może być kuchnią egzotyczną?

12 cze 2015

W kuchni jak w życiu, kiedy wda się rutyna wszystko przestaje cieszyć. Codzienny obiad nie jest już wtedy przyjemnością dla kubków smakowych, a zwyczajnym obowiązkiem,który trzeba wykonać by nie paść. Obecnie panująca moda dopinguje nas w szukaniu 
i przygotowywaniu różnych pyszności. Ale co zrobić gdy jest się kobietą wielozadaniową, 
a więc mamą dwójki dzieci, żoną, pracownikiem na etacie (na szczęście póki co, w tym chociaż przerwa) i strażniczą domowego ogniska, która ma aspirację codziennie przygotować coś pysznego, innego? Nie pozostaje nic innego jak wspomóc się wiedzą i doświadczeniem innych. A przecież Łowicz od lat jest pionierem na rynku jeśli chodzi o gotowe sosy do dań. Tym razem chce nas zabrać w podróż kuchni egzotycznej.
W ramach kampanii Streetcom miałam okazję przetestować nowe dziecko Łowicz, czyli trzy sosy - karaibski, seczuański oraz arabski. Test od razu zapowiadał się bardzo ciekawie bo 
do owych sosów Łowicz dołączył mieszanki ziołowe, specjalnie skomponowane, tak by nadały potrawie niepowtarzalnego smaku i stworzyły z sosem niebanalną całość. 



Jako pierwszy, na moim talerzu zagościł sos Seczułański. W paczce ambasadorki znalazłam przepis by zaserwować go z wołowiną mimo, iż na słoiczku widnieje napis że jest to sos do kurczaka. Ta zamiana była strzałem w dziesiątkę. Sos w smaku jest bardzo pikantny. Dominują w nim przyprawy takie jak papryka, chilli, pieprz syczułański, więc z pewnością nie jest to alternatywa dla lubiących delikatne smaki. Za to wielbiciele ostrej kuchni pokochają go miłością dozgonną. Dzięki imbirowi, gorzkiemu melonowi z dodatkiem octu sos zyskał oryginalny smak, który trudno podrobić, a który urzeka bogactwem aromatów. Podany na ryżu smakuje wybornie. 


Moja druga kulinarna podróż odbywa się na Karaiby. Miałam nadzieję, że będzie owocowo, świeżo i odrobinę słodko. Ten sos stał się moim zdecydowanym faworytem. Dlaczego? Bo mimo, iż za pierwszym razem trafił prosto przez żołądek do mojego serca podany 
z kurczakiem, to jednak dużo lepiej smakuje z rybą. I za to ma ode mnie wielki plus. Mało jest bowiem na naszym rynku gotowych sosów które można by, skomponować ze zdrową, pyszną rybką. Do tego, zawsze miałam problem z odpowiednim doprawieniem ryby. Zapobiegawczo używam tylko cytryny pieprzu i masła. Zamarynowana ryba w przyprawach z sosu Karaibskiego sama w sobie jest wyborna, a połączona z sosem daje nowe danie, które staje się fajnym sposobem na uniknięcie kalorycznej panierki. Warto też dodać do dania odrobinę owoców takich jak brzoskwinie czy ananasy, wtedy w kilka minut uzyskujemy prawdziwe dzieło sztuki. 


Ostatnim sosem który wypróbowałam był sos Arabski. Trochę się go obawiałam przyznaję bez bicia. Być może powodem było to, że przy nim znalazłam przepis by podawać go ze smażoną ciecierzycą. Lubię cieciorkę, czesto gości w mojej kuchni, ale jakoś nie wyobrażałam sobie jej zanurzonej w sosie pełnym mięty, cynamonu i goździków. Dlatego też podczas pierwszego podejścia postawiłam na makaron spaghetti i wszechstronnego kurczaka. Połaczenie to było dobre. Zwłaszcza po zamarynowaniu mięsa, ale cieciorka wciąż nie dawała mi spokoju. 
W końcu przemogłam się i przygotowałam danie po swojemu. Cieciorkę namoczyłam, zblendowałam, dodałam przesmażoną cebulkę i zamarynowałam w przyprawie od sosu. Usmażyłam z tego burgery. Sos ze słoiczka potraktowałam jako sos do burgerów i wyszło istne niebo w gębie. Po raz kolejny przekonałam się, że czasem warto ulec sugestii innych, zwłaszcza bardziej doświadczonych. 


Jeśli szukacie szybkiego pomysłu na obiad, który w dodatku można wykorzystać na wiele różnych sposobów, chcecie by było niebanalnie, wyraziście i egzotycznie to nie możecie podczas kolejnych zakupów przeoczyć nowych sosów Łowicz. 



2 komentarze :

  1. Bardzo dobra i rzetelna recenzja i piękne zdjęcia.

    Ja również miałam szczescue przetestować sosy Łowicz i przyznam, ze je pokochałam!

    Pozdrawiam cieplutko
    Www.test-it.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że moja opinia nie jest odosobniona:)) Naprawdę świetny pomysł na szybkie i fajne dania :)

      Usuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia