Amore tylko z pomidorem :) Czym zaskoczył mnie Develey?

26 sty 2016

Jeśli miałabym preferencje swoich kubków smakowych umieścić gdzieś na mapie świata, oczywiście wybrałabym Włochy. I nie dlatego, że mogę zajadać się makaronami czy pizzą niemal bez przerwy ale ze względu na cudowne i nieograniczone dania z pomidorami. 
Chyba to u nas rodzinne, bo moja starsza córeczka wciąż domaga się pomidorowej, a jedyną rzeczą, którą je bez ketchupu jest czekolada.



Zatrzymajmy się jednak przy ketchupie. W moim mieście od lat produkują najlepszy ketchup na świecie i nie ma w tym żadnej przesady. Mała przetwórnia owocowo-warzywna, bez reklamy smakiem podbiła znaczną część kraju i wyjechała na rynki wschodnie i europejskie. Przez lata zajadałam się tym ketchupem, ze względu na niepowtarzalny smak ale i wpieranie lokalnych produktów. W czasach kiedy rodzące się markety zalewały nas wodą z odrobiną przypraw, oni serwowali prawdziwą pomidorową ucztę, bez której trudno było sobie wyobrazić zapiekanki, frytki czy kanapki.

Dzisiaj jednak muszę przyznać otwarcie - mojemu lokalnemu ketchupowi wyrósł godny następca. Zapewne znacie markę Develey. Tak, dobrze Wam się kojarzy! To ona swoim ketchupem podbiła restauracje Mc Donald`s. Na półkach w sklepach możecie znaleźć ketchup ze słynną literą "m jak mama" (jak mawia moja córka) i fajnym składem. Ale jak pokazuje życie wszystko można ulepszyć. I tak Develey zaskoczył mnie totalnie swoim nowym Ketchupem Premium Classic.

Obecnie wszyscy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na czytanie etykiet. Nad etykietą tego ketchupu polecam Wam się jednak pochylić. Ten skład to prawdziwa rewelacja! Aż 70% sosu to koncentrat pomidorowy, otrzymany z 232 gramów pomidorów na 100g koncentratu! To chyba rekord na rynku ketchupem płynącym! Kolejny na liście jest cukier trzcinowy,zastosowany zamiast tradycyjnego. Dzięki temu, choć wiemy że stanowi 20%, jest zdrowiej. Próbowałam porównac tę wartość z ilością cukru w moim ketchupie, ale niestety musiałam się zadowolić trzecią pozycją na liście bez wskazania procentowego. Tam z kolei przed cukrem pojawiła się woda, której w nowym Develey`u nie znajdziemy. Dalej już tylko ocet, sól 
i aromat - zamknięte w 10% produktu. Ketchup idealnie wpisuje się w złotą zasadę zdrowego odżywiania - maksymalnie 5 składników. No sami przyznajcie, że ten skład prezentuje się obiecująco:)

W smaku ketchup to prawdziwa uczta dla takich jak ja fanów pomidorów. Ich smak jest wyrazisty i niezdominowany przez przyprawy a tylko delikatnie nimi podkreślony. Dokładnie tak jak lubię. Gdybym miała jednak poprawić odrobinę to dzieło sztuki kulinarnej, odjęłabym trochę cukru. Choć moja rodzina uważa, że jest wyśmienity, właśnie taki jaki jest, uważam, że jego ograniczenie jeszcze bardziej podkreśliłaby smak pomidorów. 
Ketchup znajdziecie w szklanych, pękatych słoiczkach o pojemności 300 g. Zdecydowanie nie jest to rodzinne opakowanie ale ma to swoje plusy gdyż wszystkie tego typu dodatki higienicznej jest zużyć w miarę szybko. Gwarantuję Wam, że ten ketchup zniknie w mgnieniu oka także i u Was. 



9 komentarzy :

  1. Pochwała zasłużona Ketchup Premium Develey jest rzeczywiście rewelacyjny!
    Ale zdradź jeszcze jaki jest ten drugi, najlepyszy na świecie ketchup z Twego miasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To Ketchup Włocławek. Choć marka została sprzedana firmie Agros Nova i prawdziwa jego receptura dostępna jest teraz pod nazwą "Dworski". Jego skład w tej chwili jest ciut gorszy niż Develey ale smak nadal urzeka :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam jeszcze nic z tej firmy i ketchupy w słoikach pierwszy raz spotykam, jak je gdzieś wypatrzę to chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoik zawsze zdrowszy od plastiku. Polecam☺

      Usuń
    2. Słoik zawsze zdrowszy od plastiku. Polecam☺

      Usuń
  4. I tak nagle zachciało mi się ketchupu :D <3

    www.pauladowlasz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Włochy, Polska,Indie,moglabym latać między tymi krajami na obiad. <3 lubię też ketchup Werden bez glutenu o cukru. Podoba mi się skład i smak.

    OdpowiedzUsuń
  6. "W moim mieście od lat produkują najlepszy ketchup na świecie i nie ma w tym żadnej przesady. Mała przetwórnia owocowo-warzywna, bez reklamy smakiem podbiła znaczną część kraju i wyjechała na rynki wschodnie i europejskie. Przez lata zajadałam się tym ketchupem, ze względu na niepowtarzalny smak ale i wpieranie lokalnych produktów. "

    W ramach wspierania lokalnych produktów można prosić o nazwę produktu tej lokalnej przetwórni? Z chęcią zakupię.
    Bo Devely jest niemiecki....więc dziwne, że podajesz nazwę obcej firmy a rodzimej nie....

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie ten ketchup Develey jest za słodki. Koszmar, przesadzili z tym cukrem. I co z tego, że to cukier trzcinowy...to zawsze cukier. Powoduje taki sam wzrost glukozy i wyrzut insuliny co zwykły biały cukier.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia